Diş Beyazlatma (Bleaching)

Beyazlatma(Bleaching):
       Beyazlatma dişlerin yapısında(mine ve dentin tabakasında) oluşan ve estetik açıdan sorun yaratan renkleşmeleri giderme işlemidir. Renkleşmeler genellikle yaşlılık, boyar maddelerin (kola, çay,kahve,sigara v.b.) tüketimi,travma,kanal tedavisi,eski protezlerkaplamalar ve dolgular nedeniyle oluşur.Dişlerin gelişim sürecinde kullanılan antibiyotik(tetrasiklin) veya aşırı flour tüketimide renklenmelere yol açar.
 
Dişlerdeki Renklenme 2 Çeşittir.
1.        İç renklenme: Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.
2.        Dış lekelenmeler: Diş yüzeyine bazı gıdalardan, sigara, çay, kahve gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.
Beyazlatma İşlemi 2 Şekilde Yapılır:
  • Home Bleaching ( Ev Tipi )
  • Office Bleaching ( Muayenehane Tipi )
Home Bleaching: Hekimin hastadan ölçü almasını takıben dişlerin üzerine oturan ince ve elastik kalıplar hazırlanır.Bireysel olarak hazırlanan kalıpların ön bölgesindeki haznelere hasta evde ilaç yerleştirerek bu kalıbı dişlerin üstüne günde 5-8 saat takar.Bu işlem uyku sırasındada yapılabılır.Tedavi elde edilecek beyazlatma derecesine ve dişlerde oluşabilecek hassasiyete göre ortalama 1-4 haftada sonlandırılır.
Bu tedavi sırasında özellikle çay kahve şarap gibi boyar madelerle sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
 
Office Bleaching: Bu yöntem klinikte hekim kontrolünde yapılan beyazlatmadır.home tipine göre kullanılan beyazlatıcı ajanın konsantrasyonu daha yüksektir.Uygulama sırasında dişetleriniz özel bir bariyer maddesiyle korunur.Beyazlatma jeli dişlerinize sürülür led ışığı ile aktive edilir.ve 1 saat içinde beyzalatma işleminiz tamamlanmış olur.
Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.
Her iki yöntemdede elde edilen beyazlık  ömür boyu kalıcı değildir.Geri dönüş süresi  hastanın sigara içimi ,çay kahve gibi renklendiricileri kullanma sıklığına bağlıdır.