Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi:
Diş eti hastalıkları(periodontal hastalıklar) dişi çevreleyen ve destekleyen dokluları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır.Diş çevresi destek dokular;dişeti, diş kökü ,çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir.Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir.Periodontal hastalıklar bir veya bırçok dişi etkileyebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır.Genellikle ağrısız seyrettiği için hasta tarafından geç farkedilir ve hekime geç müracaat edilir.Enfeksiyonun sadece dişetini etkilediği durumlar gingivitis olarark isimlendirilir.Gingivitiste;kırmızı ,şiş,parlak,kolay kanayan dişeti mevcuttur.Kanama dişeti hastalıklarının en önemli belirtisidir.Gingivitisin tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon daha derin dokulara yayılır.Destek dokuların kaybına yol açan bu tabloya periodontitis denir.
Belirtileri: Koyu kırmızı morumsu dişeti, dişeti çekilmesi\büyümesi, dişlerde aralanma,uzama, sallanma, dönme, fonksiyon bozukluğu, abse oluşumu,ağız kokusu olarak sıralanabilir.
Dişeti hastalığının sebepleri: Dişeti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanısıra aşağıdaki faktörler de dişeti sağlığınızı etkilemektedir.
- SİGARA Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.
- GENETİK FAKTÖRLER Yapılan araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede dişeti problemi olan bir kişi var ise mutlaka bir dişeti uzmanına siz de muayene olun.
- HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu önemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.
- STRES Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.
- İLAÇ KULLANIMI Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz.
- DİŞ SIKMAK VEYA GICIRDATMAK Diş ve dişeti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.
- DİABET-ŞEKER HASTALIĞI Diabet hastaları periodontal (diş eti) enfeksiyon açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini bir Diş Hekimine (periodontolog) yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.
- KÖTÜ BESLENME Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur.
- KÖTÜ YAPILMIŞ KURON KÖPRÜ VE DOLGULAR Dişetine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.
TEDAVİ
DAHA SIK DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ:
Diş taşları genellikle 6 ayda bir temizlenmelidir.Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak dişhekiminiz diştaşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.diş taşı temizliği dişlere zarar verirmi?Hatta bu sorunun devamında ‘ temizlik sırasında diş mineleri çizilir mi’ veya ‘bir kere temizletince hep ister mi?’ gibi sorular da ardı ardına gelir.Hayır, diştaşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı,en çabuk,en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.
KÖK YÜZEYİ DÜZLEŞTİRİLMESİ(KÜRETAJ):
Halk arasında küretaj olarak bilinen kök yüzeyi düzleştirilmesi, kök yüzeyine tutunmuş olan eklentileri özel küretler yardımıyla kazıyarak, yüzeyden uzaklaştırma ve sağlıklı kök yüzeyini açığa çıkartarak dişetinin tekrar kök yüzeyine yapışmasını sağlama işlemidir.
GİNGİVEKTOMİ VE GİNGİVOPLASTİ:
Bazı durumlarda iltihapsal, ilaca bağlı ya da kalıtsal olarak dişeti büyümeleri gözlenmektedir. Bu dişeti büyümelerine kemik erimesi eşlik etmiyorsa ya da kemik oluşturmamızı gerektiren derinlikte defektler mevcut değilse dişeti büyümelerini, dişle-dişeti arasındaki cebin yumuşak doku duvarını keserek çıkartabiliriz. Bu işleme Gingivektomi denir. Bu işlemden sonra genellikle dişetini cerrahi yöntemlerle düzelterek normal fizyonomisini geri kazandırmak için ise Gingivoplasti işlemi uygulanır.