Dolgular

Dolgu ,dişlerimiz çürüdüğünde varolan madde kaybını telafi etmek için çürük kısmın temizlenip,dişe uygun malzemelerle restore edilmesidir.
 
Çürük Nedir?
 
  • Çürük ,ağız floramızda varolan bakterilerin,gıda artıklarıyla beslenmesi sonucu oluşturdukları asitli yan ürünlerin diş minesinin ana yapısını geri dönülmez biçimde yıkıma uğratmalarıdır.Mine tabakası vücudumuzun en sert tabakasıdır.Bakteriler bu tabakayı oldukça yavaş ve uzun sürede delebilirler. Ancak 1,5-2 mm.lik mine tabakasından sonra daha yumuşak olan dentin tabakasıyla karşılaşan çürük hattı,hızla ilerleyerek dişin özüne yani pulpa tabakasına yaklaşır. Bu sırada önce şekerli gıdalara hassasiyet,sonra soğuk hassasiyeti ve en son olarak da sıcak hassasiyeti görülür.Bazen de çürük öyle kronik ilerler ki hiç ağrı hissetmeden dişiniz nekroz (canlılığını kaybetme)olabilir.
Hangi Dolgu En Sağlıklıdır?
 
  • Dolgu malzemelerini seçerken öncelikle dokuyla uyumu,uzun ömürlülüğü ve estetiği göz önüne alınmalıdır.Günümüzde amalgam(gri) dolgular ,kompozit(diş rengınde)dolgular yapılmaktadır. Ayrıca ınley ve onley dediğimiz porselenden yapılan dolgular vardır.
Kanal Tedavisi: Her dişin ortasından onun beslenmesini ve duyarlılığını sağlayan damar ve sinir paketi geçer. Bu damar – sinir paketine dişin pulpası denir. Çeşitli nedenlerle pulpa zarar görürse, artık iş göremez hale gelip, enfeksiyon odağı potansiyeli taşımaya başlar. İşte bu şekildeki pulpanın çıkartılıp, yerine yapay maddelerle dolgu yapılmasına kanal tedavisi denir.
 
Kanal tedavisi yapılan durumlar şöyle sıralanabilir:
 
  •    Dişin pulpasına(damar sinir paketinin olduğu yer) kadar inen çürüklerde
  •    Travma sonucu dişin pulpası zarar görmüşse
  •    Kuron – Köprü preperasyonu sırasında dişin pulpası açığa çıkmışsa kanal tedavisi yapılması gerekir.
 
Tedavi Nasıl Yapılır?
 
  •    İlk önce yapılacak olan lokal anestezi ile tüm işlem boyunca hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır.
  •    Daha sonra dişin köklerindeki sinir dokusu alınıp kök kanalları temizlenip şekillendirilir.
  •    En son olarak da kök kanalları doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulup, üstüne daimi dolgu yapılıncaya kadar dişi koruyacak bir geçici malzeme konur.