Gülüş Tasarımı

Çağdaş toplumlarda kişiler dişlerinin görünümünü önemserler, öyle ki dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.
 
Gülüş Tasarımı Nedir?
       Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.
       Gülmek,yüzümüzdeki pek çok kas grubunun çalışmasıyla oluşan ve dişlerimizin göründüğü bir mimiktir. Gülüşümüzü etkileyen pek çok faktör vardır. Güzel bir gülüş için öncelikle yüz biçiminizle ,dudak yapınızla uyumlu dişlere sahip olmanız gerekir. İşte gülüş dizaynı, size kişisel özellikleriniz ve isteklerinizle doğallık ve fonksiyonu birleştirerek yüzününüze en uygun ideal gülümsemeyi oluşturmak için vardır. Yaptırdığınız dişlerin yapay olduğu kimse tarafından anlaşılmamalıdır. Eğer karşıdan yapay olduğunu bağıran renk,biçim vs.varsa bu asla ideal bir gülüş değildir.İdeal olmadığı için de estetik bir gülüş olamaz.
       Pırıl pırıl bir gülümseme hepimizin hoşuna gider. O kişi hakkında sıcak hisler hissetmemizi sağlar. Araştırmalar gösteriyor ki konuşma ve gülme sırasında farketmeden karşımızdaki kişinin dişlerine odaklanırız. Ahenksiz bir gülümsemede bilinçaltımız bunun sebebini aramaya başlar. Kötü bir görüntü o kişi hakkında negatif duygular beslememize yol açar.Ahenkli bir gülümseme ise iletişimimizin başarısı için avantaj sağlar.
 
GÜLÜŞÜMÜZÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
  1. CİNSİYET
  2. YÜZ ŞEKLİ
  3. YAŞ
  4. DUDAKLAR
  5. DİŞETLERİ
  6. DİŞLER
1.        CİNSİYET: Kadın ve erkek anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir.Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir.Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
 
Kadınlarda:
 
  • Gülme hattı yukarı doğru kavislidir.
  • Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner.
  • Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.
  • Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur.
Erkeklerde :
 
  • Gülme hattı daha düzdür.
  • Dişlerin hatları daha belirgindir.
  • Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler
2.        YÜZ ŞEKLİ: Yüz şeklinizle diş formlarınız arasında benzerlikler bulunur. Genellikle uzun yüzlü kişilerde diş formları da uzun; kare veya yuvarlak yüzlü kişilerde diş formları da kare veya yuvarlak olur. Klasik diş hekimliğinde bu benzerlikler korunmaya çalışılarak restorasyon yapılırdı. Ancak estetik yönden bir şeyleri değiştirmek istediğinizde bu benzerlikleri tersine çevirerek farklı ifadeler veren illüzyonlar elde edilebilir. Örneğin uzun yüzlü bir kişiye dikdörtgen formda uzun dişler yapılırsa yüzü olduğundan da uzun görünecektir. Oysa oval veya daha geniş formlar denenerek yüzdeki hoş olmayan uzunluk kamufle edilebilir. Veya yuvarlak yüzlü bir kişiye daha ince uzun formda dişler yapılarak yüzünün daha ince görünmesi sağlanabilir.
 
3.        YAŞ: Yaşlanmaya karşı yürütülen savaş her yıl milyonlarca insanı da içine alarak büyüyor. Kadın ve erkek fark etmeden hepimiz genç ve güzel görünmeyi sürdürmek istiyoruz.Kozmetik dişhekimliği bu konuda oldukça önemli yardımlar yapabilir.Gülüşümüz yüzümüzdeki en önemli gençlik kriterlerinden biridir. Yaşla birlikte dişlerimizin renginde bir koyulaşma,boylarında kısalma meydana gelir.
 
Dokuların sarkmasıyla beraber üst dudağımız da yerçekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkar. Dikey boyutumuz kısaldığı için çene ucu-burun ucu birbirine olması gerekenden çok yaklaşır. Konuşurken ve gülerken üst dişlerimizin daha az, alt dişlerimizin daha çok, gözükmesi sonucunda daha yaşlı bir ifadeye sahip oluruz. Birçok kişi çok yanlış bir inanışla yaşlanınca sadece takma dişler yaptırabileceklerini sanıyorlar. Oysa dikey boyut yükseltilmesidiş beyazlatma, kozmetik düzenlemebonding,laminate veneerimplant gibi yöntemlerle 20 yıl önceki gülüşünüze kavuşmanız hiç de hayal değildir.
 
Yaşlı görüntüyü nasıl engellersiniz?
 
  • Diştaşı temizliğini ihmal etmeyin.Diştaşı kaynaklı dişeti çekilmesi ve diş aralıkları sizi yaşlı gösterir.
  • Kötü görünüşlü eski dolgularınızı değiştirin.
  • Rengi koyulaşmış dişlerinizi beyazlatın. Koyu renkli dişler sizi yaşlı gösterir.
  • Eksik dişlerinizi hemen telafi edin. Diş kaybı ağız yapınızın büzülmesine yol açar.
  • Kötü kapanışınızı düzelttirin. Çünkü sözcükleri doğru telaffuz etmeniz buna bağlıdır.
4.        DUDAKLAR: Tıpkı bir çerçevenin tabloyu şekillendirdiği gibi dudaklar da dişlerimizi ve gülüşümüzü şekillendirirler.Gülüş dizaynı ;dudakların kalın,ince, uzun,kısa vs. olmalarına göre düzenlenerek var olan kusurlar kapatılabilir.
 
5.        DİŞETLERİ: Dişetleri dişlerimizi en yakından çerçeveleyen aksesuarlardır. Dişlerimiz güzel olsa bile sağlıksız(şiş, kırmızı ve parlak)dişetleri gülüşümüzün çirkin görünmesine neden olurlar.
 
Bazen dişetlerimiz sağlıklıdır ama gülünce gereğinden fazla gözükürler  Veya dişeti çekilmesi oluşmuştur ve gözükmelerini istediğimiz kadar dişetimiz yoktur.
Bu durumda da gülüşümüzde rahatsız edici görüntüler oluşur. Estetik dişhekimliğinde dişetleri konusunu iki temel uygulama alanında inceleyebiliriz.
1.        Varolan dişetlerine sağlık kazandırmak
2.        Sağlıklı ama kötü görünüşlü dişetlerine estetik kazandırmak.
 
Dişetlerine Estetik Kazandırmak
 
Dişeti Manikürü – Gingivoplasti: Gummy smile denen gülünce dişetlerinin fazla göründüğü durumlarda 1 saatlik küçük bir operasyonla dişetlerini gülme hattı hizasına çekmek mümkündür.
 
Dişeti Grefti: Dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzamış gibi görünen diş boylarını seviyelendirmek mümkündür.
 
Yapay Dişeti: Dişler arasındaki dişeti çekilmesinden kaynaklanan kara delikleri kamufle etmek için özel malzemeler oluşturmak mümkündür.
 
6.        DİŞLER: Günümüzde modern dişhekimliği konseptinde estetik sınırlar içinde dişlerimizi güzel göstermek için yapılabilecek çok fazla alternatifimiz var.Önemli olan sorunları doğru tespit edebilmek ve soruna yönelik, hedefi bulan,minimal müdahale ile maksimum estetiği sağlayabilen tedavileri seçmektir.
 
Renk; sevmediğimiz diş rengimizi 1 saat içinde olduğundan 8-12 ton daha açık bir renge kavuşturmak artık hayal değildir. Diş beyazlatma bölümü için tıklayın.
 
Çapraşıklık; öncelikle ortodontik tedavi seçeneğini değerlendirmek gerekir.Artık erişkinlere de yaş sınırlaması olmadan ortodontik tedavi yapmak mümkündür.
 
Dişlerin Biçimleri; minimal düzensizlikler ve her türlü form bozukluğunda kompozit veya porselen laminate veneerler en konservatif tedavi seçenekleridir.
 
Düzensiz Diş Kenarları; çeşitli çene hareketleri ve zamanın aşındırıcı etkisiyle dişlerimizin kesici kenarlarında tırtıklı,düzensiz formlar oluşabilir.Bu durumu 15-20 dakikalık kozmetik
düzenleme işlemiyle gidermek mümkündür.Bu işlem sırasında dişlere zarar vermeyecek incelikte aşındırıcı disklerle bozuk yüzeyleri düzeltmek mümkündür.
 
Koyu Renkli Dolgular; artık koyu renkli dolguları diş rengindeki dolgularla ( kompozit reçine veya porselen) değiştirmek hiç de zor değildir. Ayrıca teknolojinin hızla gelişmesiyle elde edilen kompozit veya porselen dolgular, amalgam(siyah dolgu) dolgulardan kat kat daha dayanıklı ve dişe adaptasyonları kat kat daha yüksektir.
 
Gülüş Dizaynı Nasıl Yapılır?
 
Gülüşünüzden memnun musunuz?
 
Başka birinin gülüşüne sahip olmak istediniz mi?
 
Dişlerinizin biçiminden memnun musunuz?
 
Dişlerinizin rengi sizi rahatsız ediyor mu?
 
Gülerken elinizle ağzınızı kapattığınızı fark ediyor musunuz?
 
Ağzınızı bir başkasına göstermek sizi utandırır mı?
 
Gülüşünüzün sosyal hayatınızı yönlendirdiğini hiç düşündünüz mü?
 
Tüm bu sorular sizin de ideal gülüş için estetik diş hekimi müdahalesine ihtiyaç olup olmadığını ortaya çıkartır.