Implant Nedir?
İmplant canlı organizmaların içine yerleştirilen insan yapısı maddedir. Diş hekimliğinde kullanılan implantlar; vida veya silindir şeklindedir. Yaklaşık olarak diş kökünün boyutlarında (8- 16 mm) ve 3.5- 4 mm çapındadırlar. İmplantlar yerlerine yerleştirildikleri eksik doğal dişlerin görevlerini üstlenirler. Eksik diş veya dişlerin yerine bir ya da daha çok implantın yerleştirilmesi işlemine implantasyon adı verilir.
Neden Titanyum Implantlar?
Kemik tarafından kabul edilebilir biyolojik madde Titanyum, implant yapımına en uygun metaldir. Tıp alanında bazı kırıklarda uygulanan plak ve vidalarda da kullanılmaktadır. En dirençli metallerden biridir. İnsan organizması tarafından kabul edildiğinden, vücut tarafından reddedilme korkusu yoktur.
Diş Hekimliğinde Implantasyon
Dişhekimliğinin temel amacı, kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere benzer şekilde yerine koyabilmektir. Hastanın çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonları yapabilmesi dış görünümden daha önemlidir. Çiğneme doğa tarafından mükemmel bir şekilde geliştirildiğinden, tek bir diş kaybı sonucunda bunun yapay herhangi bir şeyle tam olarak onarılması mümkün değildir. Ancak, insan yapısı bir diş kökünün (yani implantın) çene kemiğine yerleştirilmesi doğala en yakın tedavidir. İmplant bu işi bilen uzman diş hekimleri tarafından muayenehanede lokal anestezi altında yapılabilecek, basit bir işlemdir.
Implant Hangi Durumlarda Önerilir?
1. Dişsiz Alt ve Üst Çenelerde; Aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın protezini kullanamadığı durumlarda. Alttaki resimde de görüldüğü gibi Protez, yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır.
Büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; Hastalara takılıp çıkarılabilen bir parsiyel protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit bir köprü yapılabilir.
3. Tek Bir Dişin Kaybı Durumunda; Kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir.
4. Uzun Dişsiz Boşluklarda; Sabit bir köprü yapıldığında köprü gövdesinin uzun olması sorun yaratacağından, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile yapılacak olan köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir.
Implant Uygulamasının Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?
Genel sağlık durumu bozuk olan (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan hastalıkları, kemik yapısını etkileyen hastalıklar veya tedavileri gibi) bireylere, alkol veya ilaç bağımlılığı olanlara implant tedavisi önerilmemektedir. Bu tip hastalıkları olan bireylere implant yapımı ancak Tıp Doktorlarının ve Dişhekimlerinin ayrıntılı muayenelerinden sonra düşünülebilir.
Implant Yapımının 5 Etabı
1. Muayene
Bu etap tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, Dişhekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir. Bu etapta implanta ve sonradan yapılacak proteze karar verecek hekimin bu konuda deneyimli olması ve planlamayı implantı uygulayacak Çene Cerrahı ile birlikte yapması çok önemlidir.
2. Operasyon
Operasyon uzman hekim tarafından yapılmalıdır. İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İnsizyon dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. İmplant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir
3. İyileşme Safhası
İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 3 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir. İyileşme süresi sırasında, implantı uygulayan Cerrah belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
4. İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi
İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yerleştirilir.
5. Protezin Yapılması
Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir.
İmplantın başarısındaki hastanın rolü çok önemlidir. Ağız bakımını iyi yapmayan bir hastada doğal dişlerinin ve dişetlerinin sağlığı nasıl tehlikeye düşecekse aynı şeyler implantlar içinde söz konusu olacaktır. Bu nedenle, şu anda dünya diş hekimliğinin en modern uygulaması olan implant tedavisini yaptıran hasta, kendi sağlığı ve başarının daha uzun süreli olması için, ağız bakımına da özen göstermelidir.
Uygulanan implantın başarılı olduğundan söz edilebilmesi için, üzerine yük geldiği zaman vereceği cevap önemlidir. Yani bir implantın başarısı, üzerine protez yapıldıktan sonra takip edilmeye başlanmalıdır. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da, implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır. Protez titizlikle planlanmalı ve yapılmalı, kemik içerisindeki implantın üzerine aşırı yük getirecek planlamalardan kaçınılmalı ve protezin yüksekliği dikkatle gözden geçirilmelidir.
BAŞARISIZLIK VE İMPLANTIN ÇIKARTILMASI
Klinik başarısızlık oranı tüm dünyada % 5 ve %10 arasındadır. İmplant etrafında kemik oluşmaması sonucunda, implantlar oynuyorsa çıkarılmaları diş çekimi kadar basittir. Eğer implantın etrafı kemikle tam olarak dolmadıysa, fakat implant oynamıyorsa, özel bir alet yardımıyla kolaylıkla çıkarılabilir. İmplantlar çıkarıldıktan sonra yerleri bir diş çekiminden sonraki yaranın iyileşmesi gibi kapanmaktadır. Bu arada implantların yerleştirildiği operasyon sonrası hafif bir ağrı, yüzde şişlik, yanak ve boyunda morarmaların olması da normaldir.
Ağız-Diş Çene Cerrahisi Operasyonu Geçirmiş Hastalara Öneriler:
- 2 saat hiçbir şey yemeyiniz.
- 12 saat sigara içmeyiniz.
- Sıcak, kanamayı arttırır. 24 saat sıcak ve sert gıdalardan kaçınınız, mümkün olduğunca yumuşak gıdalarla besleniniz.
- Ödemin (şişliğin) daha az olması için, 24 saat operasyon bölgesine dışarıdan soğuk (buz) uygulayınız.
- Operasyon sonrası Çene Cerrahı’nın önerdiği antibiyotik, ağrı kesici ve antiseptik gargaraları size önerilen saatlerde ve miktarlarda almaya özen gösterin.
- Ağız bakımınıza dikkat etmelisiniz. Operasyondan sonraki gün dişlerinizi fırçalamaya başlayabilirsiniz.
- Aşırı kanama, aşırı şişlik, ciddi ağrı (ağrı kesiciye yanıt vermeyen) ve ateş oluşması halinde hemen doktorunuzu arayınız.