Total ve Parsiyel Protezler

Total Protezler (Tam Protez): Tüm dişlerini kaybeden hastaya yapılan protezlerdir.

Total protezler çiğneme basıncını kaide plağı ve mukoza(çene kemikleriin üzerindeki ymuşak doku)aracılığıyla çene kemiğine ileten protezlerdir.bu protezler gerektiğinde hasta tarafından çıkartılp temizliği yapıldıktan sonra tekrar takılmaktadır.bu protezle sadece dişler değil kemık erımesıne bağlı olarak mıktarı azalan destek dokularda tamamlanmış olur. doğru planlanan bır protezle yaşa bağlı olarak yumuşak dokuda oıluşan kırışıklıklar ve çökmeler bır mıktar toler edılır, bireysel diş dizimi ve estetik diş seçimiyle doğal bir gülüş elde edilir.
 
Ancak günümüzde tüm dişlerini kaybeden hastaların tek çaresi bu protezlerı yaptırmak değildir.çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak yapılan protezlerle hastaya kendi dişlerıyle çiğniyormuş hissi verilebilmekte daha stabil protezler elde edilmektedir.
 
Parsiyel protezler:ağzındaki  doğal dişlerin sayısı ve konumu ıtibariyle sabit köprü protez yapılamayan durumlarda uygulanan protezlerdir. kroşeler (kancalar) yoluyla doğal dişe tutunurlar.bu protezlerde hasta tarafından çıkartılıp gerekli bakımı yapıldıktan sonra tekrar takılabılen protezlerdır.
Hassas Bağlantılı Protezler:
 
Uygun diş ve kemık yapısı olan vakalarda hassas bağlantıların yerleştırılmesiyle yapılan protezlerdir.
 
Hassas Bağlantılı Protezlerin Avantajları:
 
Estetik görüntü daha iyidir. kroşelerin(kancaların)neden olduğu kötü görüntü engellenmıştır.kullanımı ve adaptasyonu klasık protezlere göre daha kolaydır ve tutuculuğu daha ıyıdır.fakat bu sistem daha pahalıdır.